Gatavošana mēdz būt laikietilpīga un radīt galvassāpes. Ja jāgatavo kuplākai ģimenei, svarīgi faktori ir

  • ātra un vienkāršā gatavošana;
  • relatīvi veselīgs ēdiens;
  • iekļaušanās pārtikas budžetā.

Maltīšu plānošanai nevajadzētu būt laikietilpīgai un sarežģītai.

Ņem vērā vecos labos ieteikumus:

  1. Izpēti ģimenes nedēļas grafiku un apzini maltītes, kuras tiks ēstas mājās.
  2. Pārbaudi savu ledusskapi, saldētavu un pieliekamos skapīšus – atrodi produktus, ko vari izmantot. lai produkti nesabojājas un nav jāizmet. Tā ietaupīsi kaudzi naudas, jo mazāk jāiepērkas.
  3. Izmanto akcijas piedāvājumus. Ieskaties Akcijasbuklets.lv.
  4. Aizpildi ēdienreižu plānu nākamajām dienām.
  5. Izveido iepirkumu sarakstu no trūkstošajiem produktiem.

Izveido ģimenes mīļāko maltīšu sarakstu!

Pēc mēneša – diviem, vairs nebūs jautājums: “Ko gatavot vakariņās!?”, jo būs atlasītas 30+ opcijas, ko jūs labprāt ēdat un, pēc mājās esošajiem produktiem, viegli varēsi izvēlēties!

Vari izdomāt tēmu vakarus katrai dienai, piemēram, Salātu pirmdiena, Zivju otrdiena, Pastas trešdiena, Zupas ceturtdiena, Picu piektdiena u.tml. Ģimene zinās, ko sagaidīt, bērniem būs interesantāk un pašai – vieglāk!

Atkārto maltītes!

Kad esi piefiksējusi, kas visiem garšo, atkārto šīs maltītes un to pašu ēdienreižu plānu vēlreiz pēc mēneša! Tici man, ja viņi ēda gardu muti, ģimene nepamanīs!

P.S. Ja izmanto foodprep.lv elektronisko ēdienreižu plānotāju, vari ērti aplūkot iepriekšējos plānus turpat.

Sagatavo uzkodas!

Tev iesaku uzreiz izdomāt, sapirkt un sagatavot arī nedēļas uzkodas bērniem (kas nebūs augļi), piemēram, burkānu gabaliņus, nopirkt 10 mazos jogurtus, uztaisīt mājās popkornu (bez saldajām mērcēm), iepirkt riekstus, krekerus (ar samazinātu sāls daudzumu), auzu pārslu cepumus, uzcept kēksiņus vai biezpienmaizi u.tml. Sausās uzkodas iesaku jau sadalīt pa maisiņiem līdzņemšanai kā grab & go, īpaši skolas laikā.

Gatavo svētdienā un pagatavo vairāk!

Sarežģītāko un laikietilpīgākos produktus un maltītes sagatavo nedēļas nogalē un prasi palīdzību vīram un bērniem. Pagatavo vairāk – gan brokastu pankūkas un ieliec dažas saldētavā, gan apcep vairāk malto gaļu – nākamajās dienās to izmantosi sacepumā vai tortillās.

Pagatavo vienreiz, ēd divreiz!

Gatavojot vakariņas, uztaisi pietiekami daudz, lai paliek arī nākamās dienas pusdienām.

Gatavo ēdienus vienā traukā!

Desmit minūšu sagatavošana un visa vakariņu maltīte – zivs, kartupeļu un dārzeņi ir uz pannas cepeškrāsnī! Izmantojot cepeškrāsni, arī trauki būs maz jāmazgā, tāpēc ieliec papildus pannu un izcep vēl dārzeņus, ko izmantot maltītēs nākamajās dienās. Izmanto multi katlu! Ieliec produktus, noregulē režīmu un aiziet – kamēr maltīte gatavojas, vari piekārtot māju vai uztaisīt manikīru! Patiešām iesaku multikaltu – regulāri tajā gatavoju meksikāņ, dārzeņu un lēcu zupu, plovu un risotto. Lai dārgs katls nestāv augstākajā plauktā un nekrāj putekļus, doršības pēc pirku lētāko – pa 35 eiro cenuklubā. Kalppo jau vairāk kā gadu un esmu ļoti apmierināta!

Sasaldē produktus un ēdienu atlikumus!

Kad gatavo tādas mērces, kā, piemēram, Boloņas mērci – sasladē daļu un izmantosi nākamnedēļ citam ēdienam! Ja paliek kāds neapēd savu porciju ar makaroniem un gaļu – uzreiz ieliec to saldētavā – kādreiz Tev pašai, pārnākot no darba, būs ātra un ērta maltīte!

Sataisi sagataves!

Atnākot no veikala mājās, uzliec seriālu, kādu podcasta epizodi vai paskaties multeni ar bērniem un tai laikā sagatavo dārzeņus. Nomazgā, nosusini un sagriez, lai nākamajās dienās tie ir pa rokai veselīgu maltīšu pagatavošanai! Tā ātri brokastīs uztaisīsi omleti ar dārzeņiem (kādu kuram vajag), vakarā aši pagatavosi stir fry vai sautējumu un vēl būs sagataves tortillām – lai izvēlas paši, ar ko to sapildīt.

Lielākām ģimenēm ar izvēlīgiem ēdājiem vislabāk strādā nevis meal prep – sagatavots ēdiens pa porcijām, bet tieši no sagatavēm un food prep bufetes stilā. No sagatavēm maltīti pagatavot ir krietni ātrāk, sastāvdaļas var pieskaņot katra vēlmēm (ko kurš ēdīs vai neēdīs) un katrs var uz šķīvja likt, ko vēlas.

Kā tas izpaužas praktiski?

  • divreiz nedēļā sagriez dārzeņus, piem., burkānus, brokoli, papriku;
  • izvāri/ apcep kartupeļus, ko nākamajās dienās sacep vai saceptus pieblenderē citām sastāvdaļām biezzupā;
  • nomazgā kaudzi augļus, saliec bļodā ledusskapja dārzeņu atvilktnē;
  • nopērc 10 jogurtus pēc visu vēlmēm, izcep keksiņus.

Tā darbdienu vakaros (vismaz ārpus epidēmijas), ātri brokastīs uztaisīt omleti ar dārzeņiem (kādu kuram vajag), vakarā stir fry; sautējumu/  pildītās tortillas ar ko katram likt iekšā, izvēlas paši… un uzkodām jau jogurti, augļi, keksiņi gatavi…

Ja vēlies uzzināt vairāk par ēdienu sagatavēm nakamajām dienām, kurus produktus var saldēt un kurus nevar un smelties iedvesmu veselīgākām maltītēm, pievienojies online kursam par ēdienreižu plānošanu!

P.S. Jūs, mammas un tēti, kas gatavo maltītes visai ģimenei - visu cieņu jums!