Salāti piestāv vasarai! Gribās kaut ko svaigu, krāsainu, veselīgu un vieglu! Turpinājumā daži padomi par pusdienu kastītes salātu saturu.

Organizējot savu pusdienu salātu kastīti, bez salātlapām tajā ieteicams iekļaut produktus, kas uzlabos salātu uzturvērtību – papildinās tos ar ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, šķiedrvielām un vitamīniem! Starpcitu, augšā redzamajā kastītē zem lēcām ir paslēpti rīsi!

Ogļhidrātus saturoši produkti, kas pusdienlaikā dos enerģiju un ko bieži izmanto salātos: pilngraudu makaroni, rīsi, kus-kus, saldie kartupeļi, kvinoja, pupiņas u.t.t.

Vēl viens piemērs te – makaroni, cepts lasis, zaļie zirnīši – that’s it! Pluss – nevajag mērcīti, jo lasis (šajā gadījumā pirms tam izcepts) dod labos taukus un sāta sajūtu.

Kaut ko svaigāku? Te super viegli kus-kus salāti ar kukurūzu, pupiņām un konservētiem tomātiem.

Starpcitu, kus-kus nevajag vārīt – uzlej verdošu ūdeni proporcijā 1:1, noslēdz trauku, pēc 10 min pievieno karoti olīveļļas, garšvielas, citas piedevas un salāti gatavi! 😉

Salātiem iesaku pievienot olbaltumvielas saturošus produktus, jo olbaltumvielu rezerves organismā praktiski netiek veidotas un tās nepieciešamas uzņemt regulāri. Pievieno salātiem gabaliņu gaļas, olu, liesu sieru, vai tofu, zirņus, turku zirņus, pupiņas, kvinoju, lēcas! Tas arī ļaus ilgāk saglabāt sāta sajūtu.

Manām idejām recepšu nav, bet centīšos jūs nosūtīt uz receptēm, no kurām smeļos idejas. Piemēram, šīs .

Man, mazliet modificējot, iznāca šādi kvinojas- turku zirņu salāti. Apraksts te.

Ja izmanto lasi, vai treknāku sieru, piemēram, Lapzemes, fetas, mozarellas -tajos būs gan olbaltumvielas, gan tauciņi, vai iekļauj savos salātos kādu citu taukus saturošu produktu. Veselīgs piemērs ir avokado un rieksti.

Salātus vēl bagātīgākus padarīs salātu mērcīte, kas visbiežāk sastāv no taukvielām. Protams, veikalā pieejamas daudzas, bet, lai zinātu, kas tur slēpjas, bieži izvēlamies taisīt mājās.

Pati esmu sākuma ceļā uz salātu mērcīšu idejām, tāpēc mana top salātu mērcīte ir: olīveļļa, citrona sula, melnie pipari un šķipsniņa sāls. Vienkārši, ātri, viss nepieciešamais parasti mājās ir. Citām mērcītēm var noderēt  grieķu jogurts, tahini (sezamu sēklu pasta), Dižonas sinepes un balzāmetiķis.

Šķiedrvielas un vitamīni būs iegūti jau no iepriekšminētaiem produktiem, betīpaši šajā sezonā pieliec svaigos dārzeņus – tomātus, gurķus; garšaugus – lociņus, dilles; varbūt pat kādu augli, vai ogu garšai un dekorācijai!

Salātu uzfrišināšanai noder arī rieksti un sēklas, piemēram, apceptas ķirbju sēklas padarīs salātus dikti gardus!

Šoreiz salātu anatomija, bet vieglā vasaras vakarā var gribēties tikai spinātus ar zemenēm un tas arī ir okey. Organizē salātus, kā Tev kārojas, kā Tev nepieciešams un no tā, kas Tev pieejams!

Droši komentē un sūti man savas pusdienu kastītes salātu bildi klinta@foodprep.lv vai instagram/ Facebook! – @foodpreplv! 😉