Pārtika pieder pie mainīgajām mēneša izmaksām, ar kurām varam manipulēt un ko varam samazināt. Turpinājumā lasi, kā ietaupīt ne tikai pēcsvētku laikā, bet visa gada garumā.

Plāno finanses!

Mēneša sākumā vai algas dienā rezervē pārtikai konkrētu naudas summu. Sadali summu uz 4 nedēļām. Pārtikas tēriņiem izmanto atsevišķu bankas karti vai izveido savu sistēmu, kā izsekot tēriņiem. Jāatzīst, ka čeku vākšana ir diezgan apgrūtinoša, bet vienu nedēļu to ir vērts to izdarīt (vismaz ielūkoties, lai novērtētu, kur aiziet lielākās summas). Parēķini izdevumus arī ilgtermiņā – vabrūt pamanīsi, ka ievērojama summa aiziet ikdienas kafijā ārpus mājas vai pudeļu ūdenī. Saņemot algu, būtu prātīgi sapirkt ilgi uzglabājamos produktus, kas noderēs labu maltīšu pagatavošanai visa mēneša garumā.

Plāno maltītes un gatavo mājās!

Izdomā, kas Tev nākamajās dienās būs brokastīs, pusdienās, vakariņās. Maltītes un uzkodas būs veselīgākas un lētākas, ja plānosi ēdienreizes un pagatavosi maltītes pats. Es, piemēram, lasi ārpus mājas praktiski nekad neēdu, jo to pagatavot garšīgi ir vienkārši, bet cena, ēdot ārpus mājas, ir augsta.

Ņem pusdienas līdzi!

Vakariņās pagatavo divreiz vairāk ēdiena un atlikušo porciju ņem līdzi uz darbu – tas palīdzēs izvairīties no liekiem pusdienu tēriņiem. Pirms tam ieteicams iepazīties ar rakstu par ēdiena drošību.

Iepērcies retāk!

Katra veikala apmeklējuma reizē iepirkumu grozā sabirst nevajadzīgas lietas. Spontāni pirkumi mēdz veidot ievērojamu čeka daļu. Zini to sajūtu, kad iznāc no veikala iztērējis 20 eiro, bet, atnākot mājās, šķiet, ka neko neesi nopircis!?

Veido iepirkumu sarakstu!

Katram produktam, ko plāno iegādāties, zini lietošanas mērķi. Izveido sarakstu secībā, kādā iesi cauri veikalam, lai iepirkšanās ir ātrāka un efektīvāka un izvairīsies no impulsīviem pirkumiem.

Izmanto produktus, kas jau ir mājās!

Pārskatot ledusskapi, saldētavu un pieliekamo skapīti, noteikti izdomāsi maltītes, ko vari pagatavot, piepērkot klāt tikai dažas sastāvdaļas. Ir laiks izmantot to pus-iesākto saldēto zirņu paciņu, atlikušos makaronus utt. Nedēļas beigās ledusskapis būs gandrīz tukšs un būs izmantots viss, kas ticis nopirkts.

Atceries – izmetot pārtiku, izmetam savu naudu!

Ņem pusdienas līdzi!

Vakariņās pagatavo divreiz vairāk ēdiena un atlikušo porciju ņem līdzi uz darbu – tas palīdzēs izvairīties no liekiem pusdienu tēriņiem. Pirms tam ieteicams iepazīties ar rakstu par ēdiena drošību.

Izvēlies lētāko un ērtāko iepirkšanās vietu!

Izmanto lielveikalu un specializēto veikalu cenas un, ja iespējams, apmeklē tirgu un nakts tirgu. Ne vienmēr gan atmaksājas šķērsot pilsētu, lai iepirktos izdevīgāk. Dažiem pārtikas pirkšana internetā ar piegādi mājās būs labākais variants.

Izmanto akcijas piedāvājumus!

Iepazīsties ar lielveikalu akciju bukletiem pirms ēdienreižu plānošanas un iekļauj nākamās nedēļas ēdienkartē tos produktus, ko vari iegadāties izdevīgāk, piemēram, laša fileju. Uz atlaidēm iegādājies to, ko uzskati par veselīgu un ko Tu izmanto bieži vai vari ilgi uzglabāt, piemēram, saldētus dārzeņus un ogas, svaigu gaļu (mājās to sasaldējot), konservētu produkciju.

Nepārspīlē ar atlaižu precēm!

Ne viss, ko var dabūt pa lēto, ir vajadzīgs.

Pērc pākšaugus sausā veidā, nevis konservētā!

Uz nakti liec mērcēties pupiņas, nākamajā dienā tās izvāri, sadali pa maisiņiem, sasaldē un ēd vēlāk.

Pērc vienkāršus produktus!

Griķi un auzu pārslas nemaz nav sliktāki par kus kusu, kvinoju u.c. modernajiem produktiem.

Pērc vietējos un sezonas dārzeņus un augļus!

Izvēlies, piemēram, dzeltenos kartupeļus, kas maksā desmitreiz lētāk, kā saldie kartupeļi. Pērc bietes, burkānus, kāpostus, ķirbjus, ābolus, bumbierus.

Nesezonas produktu vietā izmanto saldēto produkciju!

Svaigas mellenes nesezonā ir dārgs prieks, taču saldētas mellenes papildinās Tavu maltīti par saprātīgu cenu.

Nepērc sastāvdaļas, kuras plāno izmantot tikai vienu reizi!

Divreiz apdomā, vai nevari aizstāt kādu sastāvdaļu receptē ar krājumos jau esošu produktu, piemēram, kļavu sīrupa vietā izmantot medu. Starp citu, bezatkritumu veikalos iespējams iegādāties dažādus produktus uz svara, piemēram, rauga pārslas. Ja negaršos, vismaz nebūsi daudz iztērējis.

Nepērc gāzētos dzērienus!

Gan veselībai, gan maciņam patiks vairāk, ja lielākoties dzersi ūdeni.

Izvairies pirkt iepriekš sagrieztu produkciju!

Viss, kas ir iepriekš sagatavots ērtākai lietošanai, piemēram, zupu maisījums vakuumā un sagriezti augļi uzkodām, būs dārgāks. Skaties filmu vai klausies audio pārraidi, un paralēli darbojies virtuvē pats.

Neraizējies par bio, eko, organic, gluten free, vegan zīmēm!

Lai ēstu veselīgāk, nav jāpērk ne bezglutēna, ne ekoloģiski audzēta produkcija. Veselīga uztura vadlīnijās parasti tiek uzsvērts, ka primāri būtu jāēd vairāk dārzeņu un augļu, nevis jāfokusējas uz piesārņojuma atliekām produktos. Pat tad, ja esi vegāns, vari aizvietot dārgos sojas jogurtus ar citām uzkodām vai dārgo riekstu pienu vari gatavot pats mājās.

Skaties cenu par produktu kilogramā!

Dažkārt produkta viens iepakojums sver 300 g, savukārt cits šī paša produkta iepakojums 250g, bet cena ir vienāda. Pat piens tiek viltīgi iepakots 900 ml, nevis litra pakās, tāpēc pievērs uzmanību cenai litrā vai kilogramā. Ja Tev ir liela ģimene – lielie produktu iepakojumi noteikti būs daudz izdevīgāki.

Pievērs uzmanību produkta sastāvam, nevis brendam un iepakojumam!

Bieži pārmaksājam par slavenāku zīmolu un glaunāku iepakojumu, bet sastāvs ir nemainīgs.

Pārbaudi derīguma termiņu!

Dažkārt lielveikala plauktos redzami produkti ar esošās dienas termiņu. Izvēlies to, kas derīgs būs vairākas dienas.

Izmanto saldētavu!

Algas dienā var sapirkt produktus ilgam laikam un uzglabāt tos saldētavā, piemēram, svaigu gaļu. Kad nolemsi to izmantot, atliks tikai atkausēt ledusskapī. Ja saldētava ir liela, var izmantot to sezonā pašu savāktiem ievāktiem labumiem (sēnēm, ogām, zaļumiem). Ja neesi drošs, vai apēdīsi kādu produktu vai pagatavoto maltīti, pirms tā sabojājas, arī liec saldētavā. Ir tikai daži produkti, kuri saldējot un pēc tam atsaldējot nebūs labi, piemēram, svaigi kartupeļi. Pārējos produktus labāk sasaldē un pēc tam izmanto sautējuma pagatavošanai. Starp citu, neapēstās maizes šķēles var droši likt saldētavā un apēst vēlāk, bet nogatavojušies sasaldēti banāni ir izcili kokteiļiem.

Ēd mazāk gaļu!

Veģetārās maltītes palīdzēs ietaupīt dažus eiro, pirms tuvojas algas diena. Ka olbaltumvielu avotu izvēlies sojas gaļu vai pagatavo dārzeņu – pākšaugu sacepumus, sautējumus un zupas.

Uz veikalu dodies paēdis un labāk – bez bērniem! :))

 

Lai kā mēs citreiz gribētu ietaupīt centus, atceries, ka Tavs laiks arī ir vērtīga valūta – izmanto to prātīgi.

Raksta un bildes autore: Klinta, Foodprep.lv

Seko Facebook Foodpreplv un instagram @foodpreplv, lai uzzinātu, kā ietaupīt naudu, laiku un enerģiju un ēstu veselīgāk!